Maart roert zijn staart

Na veel regen en kou is in maart de temperatuur omhoog gegaan. Ook vandaag is het weer een heerlijk zonnige dag. En dat is terug te zien in de groei van de voorgezaaide plantjes!

Midden februari heb ik wortels, broccoli en snijsla voorgezaaid. 22 februari was de eerste opkomst al boven de grond. We zijn nu een maand verder en de plantjes zijn een paar centimeter hoog. Er zijn nog planten gratis verkrijgbaar. Heb je interesse? Bekijk hier onze voorraad.

Snijsla

Snijsla is een van de eerste en snelste sla-soorten in het voorjaar. Omdat het zo snel groeit kan je om een aantal weken snijsla voorzaaien, zodat je over een grotere periode kunt oogsten.

Er is maar weinig kans op ziekten en plagen omdat de teelt heel vroeg in het voorjaar plaatsvind. Zelfs de naaktslakken zijn in maart nog niet tot wasdom gekomen. Later in het jaar kunnen ze wel een probleem vormen. Heb jij last van slakken? Bekijk onze tips tegen slakken.

snijsla-opkomst

Kleuren wortels

Wortels zijn er in allerlei kleuren, zoals wit, geel, oranje, rood en paars. De meest geteelde wortel is oranje. Gekleurde wortels zijn vergeten groenten, maar ze zijn weer helemaal terug van weggeweest. Vooral door de populariteit van de eigen moestuin. En ook wij zijn hier aan begonnen!

regenboog-wortelen-opkomst

Oranje wortels kwam aanvankelijk niet zo veel voor, maar is uiteindelijk de populairste en bekendste wortelkleur geworden. Door dna-onderzoek zijn onderzoekers erachter gekomen dat de oranje wortel al langer bestond, maar vroeger zeldzaam was. Dat hebben Nederlandse boeren veranderd. Nederlandse boeren van de 17e eeuw waren voorlopers wat betreft genetische manipulatie door selectie en kruising. Dit hebben ze ook gedaan met de wortel toen deze door de VOC naar Nederland werd gebracht.

Paarse broccoli

Broccoli ''Summer Purple'' is een mooie decoratieve paarse broccoli. Er komen veel zijscheuten aan de plant met kleine bloemhoofdjes. Doordat de plant zijscheuten blijft maken kun je ze over een lange periode blijven oogsten. Het is een grote plant, dus zorg voor genoeg ruimte in je moestuin! Als je jouw broccoli in de moestuin hebt staan, maak dan gebruik van insectengaas. Anders is de kans groot dat insecten of vogels ermee vandoor gaan.

broccoli-opkomst