Een moestuin mijlpaal

De eerste groente is zojuist in de moestuin gezet! Regenboog wortels. Gekleurde wortels behoren tot de vergeten groenten, want oorspronkelijk hadden alle wortels verschillende kleuren. Nederland telde veel wortel boeren en die besloten om alleen nog maar de oranje variant te kweken, waardoor de paarse, witte en gele langzaamaan van het land en uit de keuken verdwenen.

Kleuren wortels zaaien

Wortels kunnen het beste direct in de vollegrond worden gezaaid. Het zijn namelijk niet de makkelijkste planten om te verplanten. Dit is het geval met alle wortelgewassen, zoals radijs, pastinaak, bieten, knolvenkel enzovoort.

Voorzaaien

In mijn geval heb ik de wortels voorgezaaid omdat het een hele natte periode is geweest. Dit kan vanaf januari tot half maart. Nu is het eind april en zijn de wortels al vrij sterk, desondanks dat er nog enige regen is voorspeld kunnen de wortels in de vollegrond worden gezet.

wortel-trays

Zaaien in de vollegrond

Kleuren wortels kan in de vollegrond gezaaid worden vanaf maart tot begin juni. Zorg voor een zonnige plek met goed waterdoorlatende grond en maak de grond goed los tot een diepte ongeveer 30 centimeter. Hierdoor kunnen de wortels mooi lang en recht omlaag groeien. Geef geen extra mest, omdat dit zorgt voor harige, gespleten en slechte wortels. Circa 3 weken na het ontkiemen van de zaadjes moeten de plantjes uitgedund worden op 5 - 10 cm. Geef regelmatig water en wied het onkruid om een goede groei van de wortels te bevorderen.

Wat heeft de kleuren wortel nodig?

Wortels hebben een lange penwortel en die recht naar beneden wil groeien. In te zware grond worden ze belemmerd in die groei en oogst je alleen maar stompjes of tweebenige exemplaren. De smaak wordt er niet minder om! Heb je zware grond, dan kun je ze wel heel goed in verhoogde bakken kweken.

Goede buren

Uien, sjalotten en knoflook zijn ook wortelgewassen en passen in de vruchtwisseling prima bij worteltjes. Daarnaast hebben ze dezelfde voedingsbehoeften (matige bemesting, geen verse mest, en wat extra kali). Maar daarnaast heeft de combinatie van worteltjes en ui/knoflook/sjalot nog 2 grote voordelen: uien, knofloken en sjalotten wortelen wat dieper, daardoor houdt het de grond voor de worteltjes iets luchtiger.

Voorkom schade in je moestuin door de wortelvlieg

De wortelvlieg legt zijn eitjes niet alleen in wortelen, maar ook in knolselderij, selderij, peterselie en andere schermbloemigen. Na ongeveer 2-10 dagen na het ontpoppen zet de wortelvlieg zijn eieren af in of op de grond rondom de voet van de planten. Na het uitkomen van de eieren voedt de larve zich aan de pen van de wortel wat tot vervelende schade lijdt.

wortelvlieg

Bescherm de wortels tegen de wortelvlieg met insectengaas of poot wat rijtjes uien en knoflook in de buurt van de wortels, hier houdt de wortelvlieg niet van. In mijn geval heb ik beide hulpmiddelen ingeschakeld, insectengaas en knoflook als buren. De wortelvlieg is 6 uren voor zonsondergang het meest actief. Wied, hak en dun je wortelen daarom niet in die periode uit. Zo voorkom je dat de wortelvlieg bij het gewas kan komen.

insectengaas-wortels

Kleuren wortels oogsten

Oogst de kleuren wortels van augustus tot oktober. Duw een spitvork of riek naast de rij wortelen recht in de grond, schuin naar boven halen en met de hand trek je de wortelen dan aan het loof uit de grond. En draai vervolgens het loof van de wortelen af voor je de wortels mee naar huis neemt. In de winkel zie je bossen worteltjes bijna altijd met loof liggen. Met zelfgeteelde worteltjes lukt dat eigenlijk zelden of nooit. Het loof onttrekt vocht aan de worteltjes en al snel na de oogst worden ze dan wat zacht en dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit.

Kleuren wortels is een redelijk grote stevig wortel, maar jong oosten zijn ze het lekkers, ook als rauwkost. Wanneer je kleuren wortels kookt verdwijnen de kleuren gedeeltelijk.