Biologische knoflook

Er lag nog een zakje bio knoflook in de voorraadkast, zonde om hier geen gebruik van te maken. Want het is nu een goed moment om te poten! In dit blog leg ik je uit hoe je knoflook kunt poten, onderhouden én oogsten.

Wanneer knoflook kweken

Knoflook teentjes poten kan op 2 momenten, in het voorjaar (rond maart) en in het najaar (september/oktober). Beide hebben hun voor- en nadelen.

In het voorjaar heb je minder last van natte omstandigheden, waar knoflook niet van houdt. In het najaar heeft de bol langer de tijd om te groeien en wordt dus groter. Je krijgt de beste en grootste knoflookbollen als de kou er goed overheen is geweest. Ze hebben minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan.

Knoflook poten op ruggen

Om de nattigheid tegen te gaan kan je in de herfst op ruggetjes telen. Ruggen maak je door kleine heuveltjes van 15 centimeter hoog te maken en daarin poot je dan je teentjes. De ruggen zorgen ervoor dat de kans op te veel water in de groeigrond wordt verkleind en de kans op een succesvolle knoflookoogst vergroot.

Knoflook in een pot

Ik heb een diepe en ruimte pot gepakt en gevuld met een mix van grond uit de tuin en potgrond. Poot ieder knoflookteentje met zijn puntje naar boven. In volle grond ze je de teentjes 5 cm diep. Wanneer je de teentjes in een pot kweekt mag het net onder het aardoppervlak zitten.

16 november 2023

knoflook-planten

Ernstige kou

Ga je voor de herfstteelt en is het echt een flink koude winter? Zorg dan voor extra bescherming bij de voeten van de knoflook. Bijvoorbeeld met stro, dat een isolerende werking heeft. Voor maar een paar graden onder 0 heeft de knoflook geen bescherming nodig.

Knoflook oogsten

Het is tijd om te oogsten als 1/3 van de onderste bladeren geel is. Nu dus wachten tot de toppen geel worden richting de zomer, om het daarna een paar dagen te laten drogen voor een mooie verse knoflook.

Nog een aantal tips

  • Geef de planten niet veel water meer naar het einde van de laatste groeimand.

  • Verwijder zo veel mogelijk van de achtergebleven aarde. Was ze niet met water, anders kunnen de bollen sneller verwelken. Het vuil gaat er gemakkelijk af door er over te wrijven met je vingers.

  • Leg de knoflook op een droog oppervlak. Zowel het loof als de knoflookbol mag drogen.

Knoflook kun je lang bewaren. Zolang je er voor zorgt dat het niet te koud is op de plek waar je ze bewaard. Rond de 16 graden in een donkere droge ruimte is ideaal om de knoflook lang in goede conditie te houden.

Bijna 3 maanden verder

Alle knoflook teentjes zijn uitgelopen. Over een aantal weken zal ik een nieuwe update plaatsen van de voortgang.

10 februari 2024

knoflook-voortgang-moestuin