Kweektunnel met insectengaas

Met insectengaas bescherm je je gewassen optimaal tegen schadelijke vliegende insecten. Veranker het gaas aan de grond en je gewassen worden ook tegen rupsen en slakken beschermd.

Must have in de moestuin

Sommige groentes komen de zomer niet door zonder hulp van insectengaas. Dit heb ik het afgelopen jaar gemerkt met het kweken van bloemkool. Die was het slachtoffer geworden van het kleine koolwitje. De vlindersoort genaamd het kleine koolwitje is de grootste nachtmerrie van elk soort kool. Vandaar ook de naam. De vlinder legt één tot hooguit zes eieren per plant op de onder- of bovenkant van het blad of op de stengel van de plant.

koolwitje-moestuin

Tunnel tegen insecten

Er zijn meerdere manieren om een tunnel te maken met insectengaas of folie. Wij hebben gekozen voor een kunststof skelet met in elkaar schuifbare stokken. Zo kunnen we zelf de hoogte bepalen. Voor de bloemkool mag het vrij hoog en voor de wortels maak ik het lager. Om het te verstevigen is aan de bovenkant een bamboestok bevestigd met tyraps. Dat is wel een beetje scherp, dus we hebben er duct tape omheen gewikkeld. Het insectengaas is extra goed vastgemaakt met behulp van knijpers die bij het bouwpakket in zaten.

insectengaas-tunnel-opbouw

Vullen met groente

De tunnel is gevuld met paarse broccoli. Het zijn vrij grote planten waarbij je er rekening mee moet houden dat ze zowel in de hoogte als in de breedte een halve meter groot kunnen worden. De broccoli-zaailingen waren ongeveer 6 tot 8 centimeter groot, dat is een perfect moment om ze uit te planten in de volle grond. Ze mogen ongeveer 45cm van elkaar af staan.

kweektunnel-binnenbroccoli-achter-insectengaas