Tips voor het watergeven

Het is een fabel dat je nodeloos moet sleuren met water om je groenten gezond te houden. In een ecologische tuin ga je net zuinig en bewust met de gieter aan de slag. Een goede bodemzorg is daarbij essentieel. Zo bespaar je het meeste gietwerk.

Hoeveelheid water

Het is jou waarschijnlijk al eerder verteld dat je de grond water moet geven en niet op de bladeren moet sproeien. Maar hoeveel water moet je de planten geven? Geef niet iedere dag een klein beetje maar om de 2 dagen heel veel. Laat zeker de sproeier voor een half uur aan staat zodat het water lekker diep naar beneden kan zakken. Het voordeel hiervan is dat de wortels veel dieper zullen wortelen om het water te gaan zoeken. Als je dagelijks jouw planten water geeft, dan worden ze afhankelijk van water. Hun wortelstelsel blijft namelijk oppervlakkig. Door niet elke dag water te geven gaan ze actiever op zoek naar water en krijgen ze diepere wortels.

Diepe wortels

Stop naast de plant een open geknipte petfles met het dopje naar beneden in de grond. Deze kun je iedere keer vullen met water. Doe dit vooral bij vruchtgroentes of planten waarvan je weet dat ze diep geworteld zijn. Zo geef je ze dieper bij de wortels water waardoor de plant een stuk sterker wordt en het water veel minder snel verdampt omdat het dieper in de grond zit. Of je maakt gebruik van een PVC buisje die je dieper in de grond steekt.

Tijd van water geven

In principe kun je best 's morgens gieten om een te grote afkoeling van de grond te vermijden en om planten tijdig te laten opdrogen. In de zomer kan je ervoor kiezen om in de avond water te geven omdat het anders té vlug verdampt. De planten hebben na een warme zomerdag alles opgenomen en is een groot deel verdampt. Door in de avond water te geven kan het water goed naar beneden zakken en kan de plant zich herstellen van een warme dag. Heb je veel last van slakken? Dan is in de avond water geven een minder goed idee. Bekijk voor meer tips onze post tegen slakken.

Let wel op bij vochtige gewassen, zoals tomaten. Die krijgen sneller last van schimmels. In dit geval moet je dus 's morgens gieten. In de praktijk, met tomatenplanten, geef je na het planten eerst dagelijks water, daarna om de 2 tot 3 dagen,... Tot je vanaf juni wekelijks water geeft.

Mulchen

Door bijvoorbeeld een laagje cacaodoppen rondom de voet van de plant aan te brengen blijft het water beter in de grond. Want de grond verdampt minder snel door de zon. Ook heb je als voordeel dat je minder last zult hebben van onkruid en dat is ook niet verkeerd! In onze andere post vertellen we meer over mulchen.