Grand Rapids Snijsla

Snijsla is een van de eerste en snelste sla-soorten in het voorjaar. Het is een ideale teelt om in het voorjaar mee te beginnen wanneer de kas nog koud is. Vanaf begin maart kan je zaaien en eind april oogsten! De snijsla vormt geen krop maar losse bladeren. De bladeren vernieuwen zich, waardoor er meerdere malen geoogst kan worden.

Snijsla zaaien

Snijsla wordt dik gezaaid en kan zowel op rijen als breedwerpig gezaaid worden. Net als kropsla vraagt snijsla een vochtvasthoudende grond. Trek een ondiepe zaaigeul van zo’n 1-1,5 cm diepte en zaai de zaden dun uit. Bedek het zaaigeultje met goed verkruimelde tuingrond of gebruik een laagje fijne potgrond. Druk de grond aan zodat de grond contact maakt met de zaden.

Een andere zaaimethode is die van het dun en gelijkmatig uitstrooien van het zaad op een geprepareerd zaaibed. Deze methode is ook zeer goed bruikbaar in potten.

snijsla-opkomst

Verzorging

Er is maar weinig kans op ziekten en plagen omdat de teelt heel vroeg in het voorjaar plaatsvind. Zelf de naaktslakken zijn in maart nog minimaal tot niet te vinden. Wel voorzichtig zijn met water geven, het tere dicht op elkaar staande blad is wel extra gevoelig voor smet.

snijsla-closeup

Oogsten

De oogst kan beginnen als de blaadjes ongeveer 10 cm lang zijn. Snijd ze kort boven de grond af. De plantjes zullen weer uit gaan lopen en kunnen dan nog een tweede keer gesneden worden. De snijsla is zacht en mals maar minder knapperig dan de bladeren van de kropsla. Snijsla kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

snijsla-oogsten