Mulchen, over te wel bodem bedekken

Mulchen is een verzamelnaam van organische bodembedekkers zoals tuinafval, compost, houtsnipper of grasmaaisel. Dit doe je om de bodem te beschermen tegen uitdroging en om het bodemleven gezond te houden. Je dekt de bodem toe met een laag tuinresten, een super natuurlijke ingreep. De tuinresten stellen hun waardevolle voedingsstoffen terug ter beschikking van de bodem en de bodemorganismen.

  • Mulchen remt de verdamping want zon en wind kunnen niet bij de bodem.

  • Mulchen tempert de temperatuurverschillen in de bodem tussen dag en nacht.

  • Mulchen verbeterd het bodemleven.

Door te mulchen hoef je minder onkruid te wieden, minder water te geven, minder te bemesten en minder de bodem te bewerken en geeft jou betere, mooiere en gezondere planten!

1. Stro

Stro gebruik ik met name bij aardbeien, courgette, pompoenen en aardappelen. Bij planten met vruchten fungeert het stro meteen als bedje. Als de vruchten rijp zijn en gaan hangen, raken ze de bodem niet en zullen ze dus niet gaan rotten. Bij de aardappelen zorgt het ervoor dat de bovenkant van de aardappelen niet in het zonlicht komt. Hierdoor kunnen ze namelijk groen kleuren en zijn ze niet meer lekker.

Om te voorkomen dat stro gaat ontkiemen in de zomer moet je een hele dikke laag neerleggen tot er geen aarde meer te zien is.

mulchen-stro

2. Houtsnippers

Dit is voornamelijk goed te gebruiken bij eenjarige planten. Houtsnippers vergaan op een gegeven moment en zal je ieder jaar moeten aanvullen. Houtsnippers heeft als voordeel dat het stikstof opneemt en geeft dit af aan de bodem. De houtsnippers blijven vrij lang nat wat voor vele gewassen een voordeel is. Het is bijvoorbeeld aan te raden bij de komkommer. Hierbij moet de grond constant nat blijven om de heerlijke smaak van komkommer te krijgen.

mulchen-houtsnippers

3. Cacaodoppen

Cacoadoppen hebben een scherp randje waar slakken niet van houden. Dit maakt het onder andere geschikt voor eenjarige planten. Het is te gebruiken bij doperwtjes, tuinbonen, peulen en slasoorten. Door de geur blijven de katten weg op de plek waar de cacaodoppen hebt gestrooid. Het is natuurlijk fijn als jouw moestuin niet als kattenbak wordt gebruikt. Koffiedik op de bodem werkt trouwens ook, niet alleen tegen katten maar ook slakken. Daarnaast is het een goede meststof, win win win!

Kijk wel uit voor kleine kinderen, dat zij de cacaodoppen niet in hun mond stoppen. Het is niet giftig voor mensen maar kan wel verstikking veroorzaken als ze worden ingeslikt. Het is ook gevaarlijk voor honden, bij het inslikken van een cacaodop moet de hond direct naar de dierenarts.

mulchen-cacao

4. Boomschors

Boomschors kan je het beste gebruiken bij vaste planten. Het gaat lang mee en kan je daarom gebruiken random bessenstruiken of fruitbomen. Het kost meer geld dan de andere opties, maar gaat ook het langste mee. Ik gebruik boomschors ook voor paden in de moestuin.

mulch-boomschors

Voor in de winter werken bladeren als supergoede bodembedekker. Aan het einde van het jaar zal de beplanting inzakken en misschien helemaal kaal worden om volgend jaar weer te groeien. Hier kun je een berg met bladeren neerleggen, dit vormt zich vanzelf om tot bladcompost aan het einde van de winter.

5. Gras

Gazonmaaisel verteert als mulch in vrij snelle tijd (enkele weken). Het gebruiken van gras levert vooral stikstof aan de planten. Maar breng niet een dikke laag aan want dat kan gaan broeien. Het broeien is niet goed voor omliggende planten.

mulch-gras

Nog een aantal tips

  • Leg bij jonge planten de mulchlaag niet tot tegen de stam wegens kans op schimmels of verbranding.

  • Breng geen mulchlaag aan op uitgedroogde grond.

  • In het voorjaar haal je de mulchlaag van de winter weg zodat de bodem kan opwarmen om de grond zaaiklaar te maken. De weggenomen winterbedekking gooi je op de composthoop.