Insecten in jouw tuin zijn belangrijk

Insecten zijn onmisbaar in ons leven, want ze doen veel voor ons. Ze bestuiven planten en bloemen, het is voedsel voor andere dieren, ze ruimen dode planten en dieren op en zijn ook bodemverbeteraars. Hoe meer jouw tuin in balans is qua dieren, hoe minder plagen je zult hebben.

Hoe komt het dat vele insecten uitsterven?

In de afgelopen jaren zijn er veel insecten in de wereld verdwenen. Voornamelijk bijen en hommels, die wij nodig hebben in de moestuin. Ze zijn er nog wel, maar steeds minder. Een grote oorzaak is de manier hoe groenten en fruit wordt verbouwd. Heel veel plantjes en watergebieden zijn weggehaald om hier voedsel op te verbouwen, zodat wij dit kunnen eten. Om sterfte en kaal gegeten planten te voorkomen, gebruiken vele boeren gifstoffen (pesticiden), maar hierdoor gaan wel alle beestjes die hierbij in de buurt komen dood. Er wordt al meer op een biologische manier gewerkt. Dit doen boeren door bepaalde vijandelijke beestjes in te schakelen of juist planten te plaatsen waar de vijand niet van houdt.

Hoe kan je jouw tuin insect vriendelijk maken?

Je tuin wil je vol leven brengen. Door je gras altijd kort gemaaid te houden en geen andere planten te voorzien, creëer je eigenlijk een woestijn. De insecten krijgen zo geen kans meer en de biodiversiteit gaat hiermee achteruit. Biodiversiteit is alle soorten leven op aarde: planten, dieren, bloemen tot schimmels en bacteriën. Door een schuilplaats en voedsel te bieden kan je jouw tuin insect vriendelijk maken en daarmee de biodiversiteit verbeteren.

Schuilplaatsen

Door een deel van uitgebloeide planten en bloemen te laten staan kunnen insecten hier een schuilplaats van maken. Je kan ook insectenhotelletjes neerzetten of ophangen. En door alle kale plekken in jouw tuin te laten begroeien hebben insecten meer plek. Denk aan lieveheersbeestjes huisjes, oorwormen potjes, bijenhotels en vlinderkastjes.

insecten-hotel

Terracotta luizenpot

Je kan je eigen oorwormenpaleisjes maken. Oorwormen zijn een grote hulp in jouw moestuin, want ze eten zoveel luizen in de nacht als dat lieveheersbeestjes overdag doen. Je kan hiervoor algemene terracotta potjes voor pakken, maar als je wat verder zoekt vind je ook handgemaakte luizenpotjes.

keramiek-luizenpotje

Staande potjes

Je kunt het potje ook in de grond steken. Gebruik dan een stok en zet het potje met hooi omgekeerd op de stok. Je kan eventueel wat klei in het gat van het terracotta potje doen en hier de stok in steken zodat deze stevig vast zit.

Potjes ophangen

Neem een handje hooi en bind hier een touw omheen. Je kunt ook stro gebruiken. Duw het hooi in het potje en trek het touw door het gaatje. Zorg dat er aan de onderkant van het potje nog een beetje hooi uitsteekt. Hang het potje met het touw in een struik of een boom.

Voedsel

Door de planten af en toe wat meer water te geven hebben de insecten een zwembadje aan huis. Vele insecten houden hiervan. Betreft plantjes kan je het beste altijd voor biologisch gaan. Je kan denken "Waarom zou ik biologisch kiezen als ik er toch niet van ga eten?" maar de beestjes doen dat wel. Je wilt de bijen, hommels en vlinders wel gifvrij nectar en stuifmeel geven. En schiet er een gewas in jouw moestuin door, door bijvoorbeeld de warmte, droogte of niet de juiste grond? Laat deze dan gewoon staan, heel veel insecten vinden hier weer een voedingsbron.