Ik start met een moestuin, hoe verbeter ik de grond?

Als je zoals mij net begint met de moestuin en de gehele bodem nog verbeterd moet worden, is het zeker aan te raden om compost door de bestaande grond heen te mengen en ook aan te vullen met tuinaarde. Het advies is 1/3 compost en 2/3 tuinaarde aan te houden voor de bewerking van de bodem. Dit mag gemengd worden met de bestaande bodemlaag in de eerste 30cm van de moestuin.

Belang van compost

Als de moestuin voor de eerste keer goed is bewerkt, is het daarna de bedoeling dat ik de grond maar 1 keer in het jaar verbeter. Het is belangrijk om de bodem te verbeteren aan het begin van het seizoen zodat de planten groeien in een gezonde voedzame bodem voor een goede oogst.

Compost maakt de grond voedzaam: Want de kleine beestjes die op compost af komen zetten het om tot voeding voor de planten. Denk aan schimmels, mijten, aaltjes en wormen.

  • Ze voeden en ruimen de bodem op

Deze beestjes eten dode, organische resten die in de bodem zitten, wat ervoor zorgt dat er voedingsstoffen vrij komen waar de planten veel baat bij hebben. Daarnaast worden de uitwerpselen met elkaar vermengd wat de voeding verbeterd.

  • Ze zorgen voor lucht in de bodem

Deze beestjes, bacteriën en schimmels zorgen er ook voor dat de structuur van de bodem in balans is. De bodem wordt luchtig door de gangetjes die ontstaan wanneer de beestjes door de bodem bewegen en maakt dat het water beter weg kan lopen.

  • Ze gaan plagen en ziektes tegen

Doordat de bodem in balans is, lossen de beestjes hun eigen problemen op. Daardoor zul je minder plagen of ziektes in de grond hebben.